Eko-Ompelimosta

Mikä on eko-ompelimo?

Eko-ompelimo Ekku on keskittynyt vaatteiden korjaamiseen, muodistamiseen ja kierrättämiseen vaatteiden uustuotannon sijaan. Lisäksi eko-ompelimon tuotantotavat ovat ekologisia ja eettisiä.
Käytössä oleva kalusto ja koneet ovat kaikki hankittu kierrätettyinä. Koneet käyvät vihreällä, uusiutuvalla sähköllä.
Materiaaleina ompelimolla käytetään varastoylijäämiä ja leikkuuylijäämiä sekä kierrätysmateriaaleja.  

Ompelimolta syntyjä jäte pyritään minimoimaan, esimerkiksi tekemällä tarkat leikkuusuunnitelmat ja hyödyntämällä kankaan leikkuusta syntyvä leikkuujäte. Piirrämme mahdollisuuksien mukaan kaavat suoraan kankaalle ja vähennämme paperin kulutusta. Kaavapapereita uusiokäytetään ja kierrätetään käyttämällä ne mm.pakkauskääreinä.
Niiden ompelimolla syntyineiden jätteiden osalta mitä ei voida kierrättää tai muuten hyötykäyttää, eko-ompelimolla noudatetaan tarkasti jätteiden lajitteluohjeita.

Korjauttaminen on ekoteko!

Vaatteiden korjauttaminen kannattaa, sillä siinä säästyy niin rahaa kuin luontoakin. Miksi ostaa kokonaan uusi vaate, jos vanhan saa korjautettua tai muodistettua?  Vanhojen vaatteiden ja tekstiilien materiaalit saa myös hyödynnetyä uudeksi vaatteeksi.

Ompelimolta löytyy myös Eko-ompelimo Ekun omien tuotteiden pieni myyntinurkkaus

Eko-ompelimo Ekun tuotteiden materiaalina käytetään varastoylijäämiä, leikkuujätettä ja poistotekstiilejä. Eko-

Ompelimo Ekun omia tuotteita ovat mm. kestotuotteet, asusteet ja korut. 

Sesonkien mukaan valikoimassa on pipoja, pantoja ja turbaaneja. Ompelimolla on lisäksi myynnissä suuren suosion saaneita Jekku-korviksia, jotka on valmistettu kierrätysnahasta.

Korjausompelu ja kierrättäminen ovat myös ompelijamme sydämen asia.
Ompelijana toimii Lahtelainen pukuompelija Ekku.

"Käsityöläisyys on ollut haaveenani lapsesta alkaen. Isoäitini oli ompelija ja kova tekemään käsitöitä ja ihailin aina hänen taitojaan. Olen kehittänyt taitojani mummon jalanjäljissä ja 2003 valmistuin pukuompelijaksi ja siitä lähtien olen opetellut muita perinteisiä käsityötaitoja, virkkaamista, neulomista ja kirjomista. Luonnon ja eläinten ystävänä kierrättäminen ja korjaaminen on minulle jokapäiväistä. Pidän vanhoista tavaroista, harrastan kirpputoreilla kiertelemistä ja suorastaan rakastan vintage-vaatteita. Siihen harrastukseen kuuluu olennaisesti korjaileminen, ja sitä olenkin tehnyt melkein koko ikäni. 
Idean korjausompelimosta sain syksyllä 2016 yrittäjyyden kurssilla, ja pian pääsinkin Lahden alueen osuuskunta Startin jäseneksi. Vihdoin saan tehdä työkseni sitä mitä olen aina haaveillut 
!" -Ekku

Kuva: Reunanen Photo

Lahden Ympäristöpalkinto 2020

Eko-ompelimo Ekku sai Ympäristöpalkinnon Lahden seudun ympäristöviikolla syyskuussa 2020.
Lahden kaupunki myönsi tunnustuksen kiitoksena Eko-ompelimo Ekun tekemästä työstä vaatehävikin vähentämiseksi.