Eko-Ompelimosta

Mikä on eko-ompelimo?

Eko-ompelimo Ekku on keskittynyt vaatteiden korjaamiseen, muodistamiseen ja muokkaamiseen vaatteiden uustuotannon sijaan.
Koska kaikista ekologisin vaate on jo vaatekaapissasi!
Lisäksi eko-ompelimon tuotantotavat ovat ekologisia ja eettisiä.
Vaatteiden muokkaukset ja korjaukset Eko-ompelimolla tehdään ammattitaitoisesti.

Eko-ompelimon käytössä oleva kalusto ja koneet ovat kaikki hankittu kierrätettyinä. Koneet käyvät vihreällä, uusiutuvalla sähköllä.
Materiaaleina ompelimolla käytetään varastoylijäämiä ja leikkuuylijäämiä sekä kierrätysmateriaaleja.

Ompelimolta syntyjä jäte pyritään minimoimaan, esimerkiksi tekemällä tarkat leikkuusuunnitelmat ja hyödyntämällä kankaan leikkuusta syntyvä leikkuujäte. Piirrämme mahdollisuuksien mukaan kaavat suoraan kankaalle ja vähennämme paperin kulutusta. Kaavapapereita uusiokäytetään ja kierrätetään käyttämällä ne mm.pakkauskääreinä.
Niiden ompelimolla syntyineiden jätteiden osalta mitä ei voida kierrättää tai muuten hyötykäyttää, Eko-ompelimolla noudatetaan tarkasti jätteiden lajitteluohjeita.

Korjauttaminen on ekoteko!

Vaatteiden korjauttaminen kannattaa, sillä siinä säästyy niin rahaa kuin luontoakin. Miksi ostaa kokonaan uusi vaate, jos vanhan saa korjautettua tai muodistettua? 
Vanhojen vaatteiden ja tekstiilien materiaalit saa myös hyödynnettyä uudeksi vaatteeksi. Esimerkiksi kivan näköiset vanhat verhot voidaan muuttaa mittojesi mukaan tehdyksi vaatteeksi.


Ompelimolta löytyy myös Eko-ompelimo Ekun omien tuotteiden pieni myyntinurkkaus

Eko-ompelimo Ekun tuotteiden materiaalina käytetään varastoylijäämiä, leikkuujätettä ja poistotekstiilejä.
Eko-
Ompelimo Ekun omia tuotteita ovat mm. kestotuotteet, asusteet ja korut. 

Sesonkien mukaan valikoimassa on pipoja, pantoja ja turbaaneja. 

Korjausompelu ja kierrättäminen ovat myös ompelijamme sydämen asia.
Ompelijana toimii Lahtelainen puku- ja mittatilausompelija Ekku.

"Käsityöläisyys on ollut haaveenani lapsesta alkaen. Isoäitini oli ompelija ja kova tekemään käsitöitä ja ihailin aina hänen taitojaan. Olen kehittänyt taitojani mummon jalanjäljissä ja 2003 valmistuin pukuompelijaksi ja siitä lähtien olen opetellut myös muita käsityötaitoja.
 Luonnon ja eläinten ystävänä kierrättäminen ja korjaaminen on minulle jokapäiväistä.  Rakastan kirpputoreja ja vintage-vaatteita ja siihen harrastukseen kuuluu olennaisesti myös korjaileminen. Eko-ompelimo on ollut toiminnassa vuodesta 2017 ja töiden ohella hankin myös jatkokoulutusta vaatetusalalle ja vuonna 2022 tein mittatilausompelijan ammattitutkinnon. Teen tätä työtä todella rakkaudesta lajiin.
"  -Ekku

Kuva: Reunanen Photo

Lahden Ympäristöpalkinto 2020

Eko-ompelimo Ekku sai Ympäristöpalkinnon Lahden seudun ympäristöviikolla syyskuussa 2020.
Lahden kaupunki myönsi tunnustuksen kiitoksena Eko-ompelimo Ekun tekemästä työstä vaatehävikin vähentämiseksi.